Вчені створили прототип серця на 3D-принтері

  1. Главная
  2. Архив
  3. X-Files
  4. Вчені створили прототип серця на 3D-принтері
20:42, 16.07.17

Вчені з вищої технічної школи Цюріха (Швейцарія) створили за допомогою 3D-принтера перше в світі м'яке штучне серце.

Про це повідомляють в журналі Artificial Organs, передає Naked-science.

-Автори виготовили його методом лиття по виплавлюваних моделях (lost-wax casting): надрукували прес-форму, в яку потім помістили рідкий силікон. Обсяг прототипу склав 679 кубічних сантиметрів, маса - 390 грамів (середні значення - 253 і 332 грами у жінок і чоловіків відповідно). Незважаючи на більшу вагу, будова штучного органу відповідає справжньому: він складається з лівої і правої камер з клапанами, від яких відходять трубки, які відіграють роль аорти, верхньої порожнистої, нижньої порожнистої і легеневих вен. Перекачування рідини і скорочення забезпечуються повітряними насосами,

- йдеться в повідомленні.

В рамках випробувань вчені моделювали різні рівні навантаження: при частоті 80 ударів в хвилину імплантат пропускав рідину (її в'язкість наближалася до показника крові) зі швидкістю 2,2 літра в хвилину (приблизно вдвічі менше потрібного).

Середній пульсовий тиск в аорті - різниця між систолічним, що "виштовхує", і діастолічним - при цьому досягала 48 міліметрів ртутного стовпа, що узгоджується з цільовим значенням (30-50 міліметрів ртутного стовпа). Таким чином, прототип повністю відтворював роботу справжнього серця.

Але через матеріал він є недовговічним: в умовах, наближених до реальних, імплантат витримував близько трьох тисяч скорочень - менше години. Проте, за словами авторів, досвід показує на перспективність технології. Найближчим часом вони продовжать вдосконалення методу для продовження терміну служби пристрою.

Як повідомляв Соцпортал, вчені заявили, що самотність покращує здоров'я.

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости