Експерти розповіли про наслідки від "закону Савченко"

  1. Главная
  2. Архив
  3. Политика
  4. Експерти розповіли про наслідки від "закону Савченко"
06:00, 21.06.17
Соцпортал

​Порошенко підтримав скасування «закону Савченко». Чим небезпечний був цей закон?

Порошенко підписав Закон про скасування так званого «закону Савченко», повідомляє прес-служба президента.

Йдеться про закон «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо правил складання покарань і зарахування строку попереднього ув’язнення», який вносить зміни до ч.5 ст. 72 «Правила складання покарань і зарахування строку попереднього ув’язнення» Кримінального кодексу України, згідно з якими попереднє ув’язнення зараховується судом у строк покарання в разі засудження до позбавлення волі день за день або за правилами, передбаченими в ч. 1 цієї статті.

«Цей Закон показав явні перекоси, які наявні в законотворчій роботі наших парламентарів. Він був ухвалений не в благих намірах реформування правоохоронної і судової системи, мав явне політичне підґрунтя і рівновіддалене відношення до поняття права. Тому від початку не варто було очікувати, що кількість злочинів у країні зменшиться. Тому загалом природно, чому, потрапивши в резонанс із іншими проблемами, в тому числі і з проблемою безграмотного реформування правоохоронної системи, результат країна отримала катастрофічний», – говорить керівник «Публічного аудиту» Максим Гольдарб.

За «законом Савченко» було достроково звільнено 10,200 тис. осіб, із них 1,313 тис. осіб підозрювалися в скоєнні тяжких злочинів.

Всього підлягало звільненню 39,136 тис. осіб. Із числа звільнених за «законом Савченко» 1,5 тис. осіб знову вчинили 2,285 тис. злочинів:

·1 447 скоїли крадіжки;

·55 – умисні вбивства;

·35 – тяжкі тілесні ушкодження.

Серед них – 779 убивць; 496 осіб, які завдали тяжкі тілесні ушкодження; 1045 осіб, які вчинили розбійні напади; 812 осіб, які вчинили грабежі; 1253 злодія; 616 наркоторговців тощо.

Після звільнення ними було скоєно 53 вбивства, 1447 крадіжок, 286 грабежів, 25 згвалтувань, 125 розбійних нападів, 69 шахрайств, 35 тяжких тілесних ушкоджень.

Завдяки «Закону Савченко», зокрема, вийшли на волю: вбивця двомісячної дитини з Одеси; ґвалтівник неповнолітніх із Маріуполя, на чиєму рахунку 200 дівчат; суддя Зварич (хабар у мільйон гривень); екс-депутат Лозинський (вбивство); серійний вбивця з міста Олександрія, який убив і замучив (тільки доведено) чотирьох дітей.

У Нікополі затримали особу, обвинувачувану у вбивстві двох дівчат, яких він задушив. З’ясувалося, що він вийшов на свободу за «законом Савченко». У Кіровоградській області злодій-рецидивіст примудрився після звільнення пограбувати 14 осіб. А в Тернополі вбивця дитини вийшов на свободу і вбив її матір.

Як вказують у «Публічному аудиті», наслідки закону розкрили певні проблеми пенітенціарних закладів, проблеми соціальної адаптації звільнених із місць позбавлення волі осіб, а також проблеми «перевиховання» злочинців, які знову наважилися на вчинення злочинів.

«Тому не треба забувати, що два роки тому парламентарі проголосували, а президент увів у дію цей Закон. Причому, невідпрацьований закон, прийнятий у дуже невідповідний момент, що є проявом наднепрофесіоналізму влади, поєднаного зі злочинним популізмом. Саме нардепи та президент допустили всі страшні наслідки, які країна отримала сьогодні. Саме їх дії перебувають у прямому причинному зв’язку з бідою, яку бандити нанесли людям», – стверджує Максим Гольдарб.

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости