Дослідження показало, що більшість великих українських компаній перебувають в офшорах

  1. Главная
  2. Архив
  3. Политика
  4. Дослідження показало, що більшість великих українських компаній перебувають в офшорах
12:52, 24.04.17
Соціальний рух

53% корпорацій з рейтингу найбільших платників податків структуровані в офшорах. Якби всі вони заплатили хоча б удвічі більше, то це принесло до бюджету 100 млрд грн, що співставно з розміром траншу МВФ. Пишатись подібними рейтингами означає прощати злочини капіталу

Більшість великих приватних компаній використовують офшори. Якщо точніше, то 53 зі 100 найбільших платників податків мають коріння у податкових гаванях. Не структурують хіба лише державні підприємства та належні державі ПАТ.

Нещодавно Державна фіскальна служба презентувала рейтинг ТОП-100 платників податків. Ці дані фіскали напевно вважають своїм здобутком. Насправді, його можна назвати рейтингом ухильників, адже значна частина використовує агресивну оптимізацію для зниження і так невеликого навантаження. Частина з них заснована суб’єктами з офшорів, а частина має їх серед власників акцій. У цивілізованому світі навпаки складаються рейтинги компаній, які приховують найбільше прибутків – зокрема, таке дослідження провело видання Guardian. У нас поки що вважається чимось некультурним рахувати чужі гроші.

Ті, хто потрапив до українського рейтингу просто не могли приховати своїх багатств. Якби всі пов’язані з офшорами компанії заплатили хоча б удвічі більше податків, то це принесло б додаткові 100 млрд грн до казни (зараз 53 фірми сплачують саме стільки). Суми співрозмірні з траншем МВФ та в кілька разів перевищують сукупні бюджети на медицину, освіту й культуру. Нагадаємо, що Єврокомісія донарахувала одній тільки корпорації Apple податків на 13 млрд євро.

Окремі настільки скромні й соціально-відповідальні, що навіть розмір сплачених податків не вказали. Засекреченими виявили бажання залишитись 19 афілійованих з офшорами корпорацій (тому наступні результати компаній відповідають найближчому показнику верхньої сходинки). Важливо, що в рейтингу майже не виявилось будівельних та аграрних олігархів, хоча вони ніби-то демонструють найбільше зростання.

Згідно емпіричних даних, закон про трансфертне ціноутворення застосовувався украй вибірково. Поки що штрафів у цій сфері було накладено за 4 роки лише на 100 мільйонів гривень. При чому у більшості випадків їх накладали на підприємців, що здійснювали операції з Молдовою, але не вказували це у відповідних звітах. Як вдалось довідатись, ніхто з великих гравців не використовує цю країну для фіскальної оптимізації.

Ухилення великих компаній від податків – це не помилка. Це результат цілеспрямованої політики. Допоки при владі знаходитимуться представники бізнесу, то чи буде інакше?

Джерело даних: Агентство з розвитку інфраструктури фондового ринку України; Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань

Рейтинг найбільших 15-ти платників податків, що пов’язані з офшорами, виглядає таким чином:

1)11,6 млрд грн ПрАТ “ФІЛІП МОРРІС УКРАЇНА” (99% Швейцарія);

2)11,1 млрд грн – ПрАТ “А/Т ТЮТЮНОВА КОМПАНІЯ ”В.А.Т.- ПРИЛУКИ” (99% Велика Британія);

3) 8,5 млрд грн – ПАТ „УКРНАФТА” (50% Кіпр);

4) 7,6 млрд грн – ПАТ “ДЖЕЙ ТІ ІНТЕРНЕШНЛ УКРАЇНА” (99% Нідерланди);

5) 6,1 млрд грн – ПрАТ “ІМПЕРІАЛ ТОБАККО ПРОДАКШН УКРАЇНА” (99% Велика Британія);

6) 4,9 млрд грн – ПрАТ “НАФТОГАЗВИДОБУВАННЯ” (78% Кіпр);

7) ~3,1 млрд грн (засекречено) – ТОВ “АТБ-МАРКЕТ” (Кіпр);

8) ~3,1 млрд грн (засекречено) – ПрАТ “КИЇВСТАР” (73,8% Нідерланди);

9) 3,1 млрд грн – Договір про спільну діяльність від 10.06.2002 № 3 – уповноважена особа ТОВ “КАРПАТИГАЗ” 30162340 (Кіпр);

10) 2,3 млрд грн – ПАТ “МОТОР СІЧ” (17,3% Панама);

11) 2,2 млрд грн – ПАТ “ЗАПОРІЗЬКИЙ МЕТАЛУРГІЙНИЙ КОМБІНАТ “ЗАПОРІЖСТАЛЬ” (12,3% Велика Британія);

12) 2,1 млрд грн – ТОВ “НАЦІОНАЛЬНА ГОРІЛЧАНА КОМПАНІЯ” (Беліз);

13) 1,9 млрд грн – ПрАТ “ДТЕК ПАВЛОГРАДВУГІЛЛЯ” (60% Нідерланди);

14) 1,6 млрд грн – ТОВ “ЕНЕРГО-СЕРВІСНА КОМПАНІЯ “ЕСКО-ПІВНІЧ” (БВО, Велика Британія, США);

15) ~1,6 млрд грн (засекречено) – ТОВ “УКРАЇНСЬКА ДИСТРИБУЦІЙНА КОМПАНІЯ” (Кіпр).

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости